Hirdetés

4K webkamerát a notebookokba!

Az Omnivision új 9,2 Mpixeles érzékelője már az extrém vékony keretekben is elfér.

Bár már nem „kötelező”, hogy a notebookokba épített webkamerák csapnivaló felbontással és képminőséggel rendelkezzenek, azért még mindig inkább ritkaságnak, semmit megszokottnak mondható a valóban nagyfelbontású érzékelők használata ezen a területen. Ez főleg azért szánalmas kicsit, mert közben az okostelefonoknál már egyáltalán nem különleges, ha a szelfikamera képes például 4K-s videókat és remek minőségű fotókat készíteni.


(forrás: Omnivision) [+]

Az Omnivision által most bejelentett új OV08X nevű CMOS érzékelő használatával változtatni lehet ezen, ez a függőleges irányban mindössze 4 mm-es szenzor ugyanis 9,2 Mpixeles, azaz tökéletesen alkalmas 4K felbontású felvételek rögzítésére. A 0,7 mikronos érzékelőpontokkal rendelkező, 1/5,7”-es egység elég apró ahhoz, hogy a manapság divatos 16:10-es képarányú, nagyon vékony kerettel rendelkező kijelzőkbe is beépítésre kerüljön. A gyártó az alapszolgáltatások – így például 4K felbontású, 30 fps videók – mellett még HDR felvételek készítését (4 érzékelőpont összefogásával, kétféle fényerővel készített expozíció kombinálásával), mesterséges intelligencián alapuló automatikus témakövetést és emberi jelenlét (praktikusan az emberi alak, arc felismerését) érzékelést is ígéri, mely például az automatikus beléptetés, lezárás funkciók használatát is lehetővé teszi.

Az OV08X tömeggyártása 2022 decemberében indulhat, ennek megfelelően jövő évben találkozhatunk majd vele a notebookok kijelzői felett.

Előzmények

Hirdetés