Hirdetés

320 GB-os Blu-ray lemezt fejlesztett a TDK

A TDK bejelentette, hogy kifejlesztette a világ első 320 GB-os Blu-ray médiájának prototípusát, melyet a ma kezdődő CEATEC JAPAN 2009 alkalmával fognak bemutatni. Az új lemez 10 darab 32 GB-os rétegből épül fel, és a jelenleg használt kéklézeres optikák is képesek kezelni a terméket.

A manapság fogalmazott Blu-ray lemezek maximum két rétegből állnak, így a fejlesztés legfontosabb pontja, hogy az alsóbb rétegekhez is elérjen a lézer, jó fényintenzitás mellett. A TDK a rétegek megfelelő sűrűségéhez germánium-dioxidot használt, így sikerült elérni, hogy az úgynevezett transzmittancia az utolsó rétegnél is 90% fölött legyen, azaz a fényintenzitás az egyes zónákon való áthaladás után csak kismértékben csökken.

A Blu-ray fejlesztése mellett sajnos figyelembe kell venni azt is, hogy a formátum elterjedtsége, még mindig alulmúlja az elvárt szintet, és ez különösen érvényes a hazai piacra. A GfK előrejelzése szerint az idei évben 832 000 darab HD felbontású televízió talál majd gazdára, ám a Blu-ray lejátszására alkalmas termékek közül csak 40 000 készülék eladásával számolnak. Ez látszólag igen komoly piaci rés, amit a szakma résztvevői megpróbálnak betömni. Ennek köszönhetően a Budapest Film, a Fórum Home Entertainment, az InterCom és a Select Video összefog a készülékek gyártóival. Az utóbbi csoportban az LG, a Panasonic, a Philips, a Samsung, a Sony, illetve a Media Vision DVD tartozik.

A szövetség célja a Blu-ray formátum népszerűsítése, és a DVD lemezek szemben mutatott minőségbeli előnyök bemutatása a vásárlóközönségnek. Az elgondolás természetesen kifejezetten impozánsan hangzik, azonban fontos megjegyezni, hogy Magyarországon alig több mint 200 műsor érhető el Blu-ray lemezen, ami nagyban megnehezíti a kezdeményezés célját. Ez azonban akárhonnan is nézzük egy ördögi kör lesz, ugyanis a forgalmazók szerint formátumra fellelhető filmek sora nagymértékben csak akkor fog bővülni, ha a hazai vásárlóbázis is igényt mutat a Blu-ray iránt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TDK

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés