Hirdetés

2017-től a Mac gépek is Apple rendszerchipeket kaphatnak

Az Apple kapcsán régóta pletyka, hogy a vállalat idővel a saját lapkáira vált a Mac gépeknél is, amivel most már az elemzők is egyre jobban azonosulnak. Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője szerint a vállalat 2017-től tervezhet olyan erős lapkákat, amelyek megállják majd a helyüket az akkor aktuális MacBook és iMac termékekben. Ezzel az almás cég megkezdheti az eltávolodást a PC-s gyártóktól, ideértve az Intelt, illetve a GPU-kat szállító AMD-t és NVIDIA-t.

Ezzel kapcsolatban rengeteg ellentét alakult ki, hiszen sokan nehezen képzelik el, hogy egy hasonló váltás megtörténhet valaha, de ne feledjük el, hogy az Apple már kétszer váltott processzorarchitektúrát a Mac termékekben, és legutóbb ez például rendkívül jól sült el. A saját lapkákra való átállás az Apple számára hátrányokat és előnyöket is hozna. A döntés elvben egyszerű, hiszen ha az előnyök jelentősek, akkor a hátrányokat le lehet nyelni, vagy le lehet küzdeni.

A legfőbb hátrány az aktuális programokkal való kompatibilitás, mivel azokat a Mac gépeken x86-ra fordítják, míg az Apple a saját lapkáiban ARMv8-as processzormagokat használ. A saját alkalmazásaiknál ez nem lehet gond, hiszen ezek újraírhatók, tehát az Apple házon belül abszolút fel tud készülni a váltásra. Valószínűleg a számos szoftverpartnert is rá tudnak még beszélni erre, hiszen a vállalat komoly piaci tényező. A legfőbb problémát a játékok jelentik, amelyek jó részét bizonyos, hogy nem fogja portolni, de a vállalat a Mac OS X-et eleve nem erre a területre hegyezi ki, így ez egy elfogadható negatívum lenne.

A saját lapka előnye vitathatatlan. Az Apple nem függne a hardverpartnereik terméktámogatásától, illetve kiválasztott hardverek képességeitől. A vállalat a szoftverplatformjait teljesen a saját fejlesztésű hardverhez igazíthatja, vagyis összességében sokkal hatékonyabban tudná lefedni azokat az igényeket is, amelyekre most szimplán a hardverpartnereik eltérő fejlesztési stratégiája miatt nem képesek. Ez bizonyos szempontból lényeges probléma, mivel az Apple alapvetően inkább egy szoftvercég, és tulajdonképpen a vállalat innovációját behatárolhatja, hogy az éppen következő MacBook és iMac termékek milyen hardveres alapot kapnak. Egyszerű példával élve hibába tarolta le az ultramobil piacot az Apple a Metal API-val, ezt az innovációt Mac gépekbe nem tudja átmenteni, mert egyik hardverpartnerük sem támogatja. A saját lapkák használatával ez a probléma nem állna fent.

Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője szerint lényeges tényező lehet, hogy az Apple a termékmegjelenéseit jobban kontrollálhassa. Többek között Mac termékek nagyrészt függnek a partnereik új fejlesztéseinek elérhetőségétől, ami esetenként kedvezőtlen stratégiai döntésekbe kényszeríti a vállalatot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés