Hirdetés

2007-ben dördül el a startpisztoly a DDR3 számára

Több mint egy évvel az Intel 915/925 lapkakészletek és velük a DDR2 megjelenése után, 2005 augusztusában jelentette be a Samsung, hogy szállításaiban immár nagyobb a DDR2 memóriák aránya, mint a DDR-é. A gyártóóriás közlése jól reprezentálja, milyen nehezen fogadta el a piac a sok tekintetben semmiféle előnnyel nem kecsegtető szabványt, annak ellenére, hogy az Intel minden követ megmozgatott az átállás meggyorsítása érdekében.

A következő generációváltást a hírek szerint az Intel is eleve komótosabbra tervezi. A DDR3 memóriákat a vállalat 2007 második felétől kezdi támogatni, ám az új szabvány még több mint egy évig együtt fog élni a DDR2-vel. A kettő közötti hídként a 800 MHz-es órajel fog szolgálni, a legtöbb DDR2-800 memóriákat támogató platform ugyanis alkalmas lesz már DDR3-800 modulok fogadására is. A DDR3-ra való teljes átállás várhatóan 2009 közepére zárul le, addigra a szabványokban rögzített sebesség elérheti az 1333 MHz-et. A DDR3 előnyei között nem csupán a jobb skálázhatóság és a DDR2-nél is energiatakarékosabb működés említendő, hanem a kisebb késleltetési értékek is.

A szerverplatformokon az Intel ebben az évben szolgálatba állítja a teljes puffereléssel dolgozó (Fully Buffered, FB-DIMM) memóriákat, ám ezek első generációja viszonylag rövid életű lesz, a DDR2 chipekre alapozó modulokat ugyanis 2008-ban már a DDR3 chipesek váltják le. Az AMD tavalyi prezentációiban a 2007-es év szerepelt a DDR3 bevezetésének időpontjaként, a publikus útiterv azonban jelenleg 2008-at jelöli meg. A DDR2-alapú FB-DIMM alkalmazásának kezdetét a sunnyvale-i gyártó 2007-re időzíti.

A memóriagyártók közül a Samsung, a Hynix és az Elpida is elkészítette már a DDR3 chipek mintáit, de a tömeggyártás kezdetének időpontját egyhangúlag a piaci igényektől tették függővé. FB-DIMM memóriákat elvileg minden nagyobb vállalat azonnal képes lesz szállítani, amikor az ezeket igénylő platformok piacra kerülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés