Hirdetés

184pin-es SDRAM - SiS lapokban

Az Iwill DDR-es lapja kapcsán egész konkrétan állást kellett foglalnunk DDR kérdésben, és akkor arra jutottunk, hogy a technológia, bár hosszú távon tuti befutó, most még meglehetősen drága, és mert amúgy sem tapasztalható az a hatalmas teljesítménytöbblet, amely a mezei felhasználókat okvetlen DDR-es lapok vásárlására hajtaná, a mezei felhasználó egyelőre nem vesz DDR chipset-tel szerelt lapot.

A drágaságnak persze igen prózai okai vannak, hiszen a DDR RAM-ok előállítási költsége szinte kétszer annyi, mint a hagyományos SDRAM-ok esetén, nem arról van tehát szó, hogy maroknyi gyártó kisajátítaná az újdonságot, és arany árban mérné, mert a piacon egyszerűen nincs olcsó DDR SDRAM.

DDR-es chipset-ekből azonban már több is akad, elég, ha csak az Ali MAGiK 1-re, a VIA KT266/Pro266-ra gondolunk, és ez még csak a kezdet, mert a SiS is hamarosan -a CeBIT-re ígérik- megérkezik 635/735 jelű megoldásaival.

Érdekes tendencia azonban, hogy a kezdeti verziókhoz képest újabban egyre több lapot látni, amelyek dual RAM slot-tal szereltek, néhányról szó is esett egy korábbi szösszenetben. Az ok persze napnál világosabb, amíg drága a DDR RAM, addig is legyenek csak elérhetően a DDR-es chipset-ek, SDRAM-mal akár, ha már a chipset támogatja.

Nem ez azonban az egyetlen alternatíva, mert a SiS leleménye szerint, DDR-es lapjai 184pin-es SDRAM-okat támogatnak majd, így biztosítva a rezzenéstelen átmenetet. Azonban, hogy ezek a hibrid RAM-ok mégis mennyibe kerülnek majd, és egyedül a SiS lapjaiban felhasználhatóság mennyire lesz bármi jónak az elrontója, nehéz megmondani. Hát, mi se tesszük..

Hirdetés