Hirdetés

14 mérnök hagyta ott az nVidiát

Nos, a válasz egyszerű: számos összefüggés van. Az amerikai hadsereg ugyanis sok chipgyártó termékét alkalmazza a fegyverekben és más haditechnikai eszközökben, a Tomahawk cirkálórakéták célzórendszerében például egy AMD-lapka dolgozik.

De a grafikuschip-ipar is jó beszállítónak számít. Az Evans & Sutherland cég például szimulátorokat gyárt és a csődbemenetel előtt még a 3dfx-nek, illetve egyik részlegének, a Quantum 3D-nek is voltak katonai megrendelései. A 3dfx csődje után az nVidia vette át a helyét a piacon, ami annak is köszönhető, hogy Donald Rumsfeld - jelenlegi amerikai védelmi miniszter hivatalba lépéséig - többmillió dollár értékben birtokolt nVidia-részvényeket és tanácsadóként is segítette a cég munkáját. Az nVidia többek között az amerikai légierőnek is szállít grafikus chipeket, amelyeket különböző katonai repülőgépekben használnak.

Ezek a megbízások azonban problémákhoz vezetnek. Az Irak elleni háború, illetve abban a cég közvetett részvétele miatt, tiltakozásul 14 fejlesztőmérnök nyújtotta be azonnali hatállyal a felmondását. A mérnökök között van többek között Gary Tarolli is, a 3dfx egykori vezető technikai fejlesztési tisztségviselője és Emmett Kilgariff, aki anno a 3dfx-nél a Rampage-projektért volt felelős. S bár a tizennégy, mint mennyiség eltörpül az nVidiánál dolgozó többszáz mérnök mellett, a két említett úriember az elmék krémje (ha lehet ezt mondani), és ha a tizennégyek kiválása nem is, de az ő kettőjük kalapvétele később igencsak megbosszulhatja majd magát. Minimum a köz hangulatában.

(bár a hír [forrása] április elsején született, azért nem hagyhattuk ki, annyira tetszett... reméljük megbocsátjátok)

Előzmények

Hirdetés