Hirdetés

10 Gigabit/mp átviteli tempó hagyományos telefonkábelen

Az Alcatel-Lucent kutatórészlegeként tevékenykedő Bell Labs-nek sikerült áttörést elérni a hagyományos réz telefonkábelen történő adatátviteli terén. Egy újfajta technológiának köszönhetően az elért 10 Gbps teljesítménnyel új rekordot állítottak fel, illetve demonstrálták azt is, hogy ugyanilyen típusú hálózaton miként lehet biztosítani az 1 Gbps szimmetrikus hozzáférést. Ez utóbbi a vállalat közleménye szerint jelentős előrelépés, hiszen lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy FTTH (Fiber To The Home) szolgáltatással megegyező kapcsolati sebességet nyújtsanak a "hagyományos" úton. Ez jelentős előny olyan helyeken, ahol egyébként nem lehet vagy nem éri meg optikai kábelt fektetni a végpontig, így az utcán futó vagy a pincébe bevezetett (FTTC vagy FTTB jellegű) optikai hálózatot az utolsó néhány métert a már meglévő, különösebb beavatkozást nem igénylő hagyományos vezetéken tudják összekötni a végponttal.

A Bell Labs tesztje a prototípus fázisban lévő XG-Fast technológiát használták ami az ITU-nál véglegesítés fázisában lévő G.Fast technológia egyfajta kiterjesztése. Ez utóbbi 2015-ben lesz elérhető és lényege, hogy a hagyományos kábelen 106 MHz-es frekvenciatartomány forgalmaz legfeljebb 500 Mbps-os átviteli sebességgel maximum 100 méter távolságban. Az XG-Fast ezzel szemben 350 MHz-es sávot használ, ami nagyobb átviteli tempót jelent, de rövidebb távolságon belül: a tesztek szerint a  bevezetőben említett szimmetrikus 1 Gbps tempót legfeljebb 70 méterig sikerül biztosítani a hagyományos rézdrótpáron, ami 500 MHz-es sávon, két 30 méteres drótpáron bondinggal 10 Gbps tempó érhető el.

Az elért eredményekkel kapcsolatosan Marcus Weldon, a Bell Labs elnöke, valami Frederico Guillén, az alcatel-Lucent kötött hálózatokért felelős elnöke egyaránt pozitívan nyilatkozott. Véleményük szerint ezek a tesztek arra irányulnak, hogy kitolják a jelenlegi technológiák határait, ezzel később döntési lehetőséget kínálva a szolgáltatóknak, hogy milyen úton juttassák el a gigabites vagy akár nagyobb tempóra képes szolgáltatásokat a felhasználók otthonaiba. A vállalatok képviselői szerint az XG-Fast meggyorsíthatja a nagysebességű optikai hálózatok terjedését, hiszen a szolgáltatás bevetése az otthonokba sokkal kevésbé költséges, mint az olyan FTTH megoldások, ahol a  nagy sávszélesség miatt extra kábelezésre (például Ethernet, koax) vagy egyéb speciális átviteli megoldásokra van szükség.

Előzmények

Hirdetés