Hirdetés

10 év múlva 100 TB-os HDD-k érkezhetnek

Az ASTC, vagyis az Advanced Storage Technology Consortium bemutatta legújabb útitervét, amely a merevlemezek lehetséges fejlődését taglalja az elkövetkező tíz évben.

A jelenlegi HDD-k a PMR technológiára, illetve az apróbb fejlesztésekre épülnek, ugyanakkor a jelenlegi megoldásnak tartott SMR sem fog sokáig kitartani, tehát hamarosan szükség lesz a HAMR, technológiára, amely a várakozások szerint egészen 2020-ig megfelelően fog üzemelni. Ezzel a tervek szerint akár 4 terabit/négyzethüvelykes adatsűrűségig is eljuthatunk, ami lényeges előrelépés, hiszen jelenleg az 1 terabit/négyzethüvelykes adatsűrűséget ostromoljuk, egyelőre alulról.

A következő évtized elején kezdődhetnek az érdekes események, ugyanis mindenképp szükség lesz a BPMR (Bit Patterned Magnetic Recording) technológiára, amely a mágnesesen tárolt adatot apróbb régiókra osztja, így növelve az elérhető adatsűrűséget. A valódi áttörést azonban a HDMR (Heated-Dot Magnetic Recording), amely a BPMR és a HAMR előnyeit ötvözi, így elérhetővé válhat a 10 terabájt/négyzethüvelykes adatsűrűség is.

Ez persze egyelőre egy igen optimista jóslat, de az útiterv alapján 2025-re 100 TB-os merevlemezek is érkezhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés